Att tänka på inför julklappsshoppingen



Att handla julklappar kan ofta vara riktigt roligt. Det är helt enkelt en del av julförberedelserna, och många uppskattar detta. Det gäller dock att tänka efter lite, så att det inte blir en allt för dyr och krävande historia. Det första steget till en lyckad julklappshandel kan vara att sätta en budget. Hur mycket får egentligen spenderas på julklappar? Om man påbörjar shoppingen kort inpå högtiden kanske budgeten blir mindre. Anledningen till detta är att man då inte kan sprida kostnaderna utan behöver täcka alla utgifter med samma lön. Det är också klokt att försöka betala alla inköp direkt, så att inga kreditköp görs. Annars är risken att julklappshandeln påverkar privatekonomin i flera månader framöver, kanske ända fram till nästa jul.

Planering är A och O

Att planera sina inköp är viktigt. Det är naturligtvis inte nödvändigt, men allt blir mycket enklare om man gör det. Dels bör man som sagt ha någon form av budget, men det underlättar också att ha en plan. Vad ska köpas till vem och hur mycket bör spenderas på var och en? Vilka är det egentligen som ska få julklappar detta år? När man har besvarat dessa frågor blir inköpen betydligt enklare.
Att vara ute i god tid är också en fördel. Då slipper man trängseln och slipper göra panikartade inköp. Detta gör att man kan jämföra priser i lugn och ro och man kan på så sätt spara en del pengar. Julen brukar bli en relativt dyr högtid ändå, så det är klokt att försöka spara de slantar som går.

Överarbeta inte

Det är lätt att man rycks med i ivern och hetsen inför julen och överarbetar det hela. Det är faktiskt inte så att man behöver köpa 10 julklappar till familjens alla medlemmar. Julen kan bli lyckad ändå. Ofta är det betydligt bättre att satsa på några få julklappar som man vet att var och en verkligen vill ha. Utfyllnadsköp är ofta onödiga. Ett undantag kan vara om man har barn och vet att de behöver vissa klädesplagg exempelvis. Då kan det vara en bra idé att köpa dessa som utfyllnadspaket eftersom det ändå är inköp man kommer behöva göra. Barnen får då fler paket att öppna, medan utgifterna ändå är de samma.

Bortsett från detta scenario bör man i möjligaste mån försöka undvika stress och panik över både summa och antal julklappar. Huvudsaken är att var och en får något som de verkligen vill ha, sedan spelar antalet klappar ingen roll. Ofta ser man bilder och diskussioner i sociala medier, där alla tycks fira en riktig Disney-jul med mängder av paket. Det är då lätt att man rycks med och vill ha det likadant. Det gäller dock att inse att det viktigaste är att man har en lugn och trevlig högtid med nära och kära. Några julklappar är det naturligtvis trevligt att ge och få, men det krävs inga enorma mängder. Julen handlar om så mycket mer än bra julklappar. Det är stämning, pynt, julgran, mat och mycket annat också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar